Jdi na obsah Jdi na menu
 


FOTO + VIDEO : Představujeme Leoše Škorpíka trenéra brankářů

Nové Město na Moravě - Pokud budete v naší krásné vlasti pátrat po někom kdo výrazně rozumí brankářskému řemeslu, doporučíme Vám zajet do Nového Města na Moravě za trenérem brankářů Leošem Škorpíkem, skvělým odborníkem na nejnovější metodiku brankáře, vzdělaného a charizmatického trenéra, se kterým jsme si popovídali v našem rozhovoru.

 

Na obrázku může být: 1 osoba

 

Leoši patříš mezi skvělé moderní trenery brankářů, můžeš nám teď nastínit čemu vsemu se krom trénování v tretiligové Vrchovině venuješ?

 No to záleží jak to myslíš, odrazová stěna samo o sobě je pouze sportovní pomůcka, za mlada když nebyl kamoš na blízku, tak jsme si kopali o zeď a taky to mělo své kouzlo. Na stěnách WRX keeper které vyrábíme a trénujeme je specifický výplet podle tvrdosti struny a úhlů odrazů na které se dají modelovat zápasové situace individuálně dle tréninkového plánu, nebo recipročně ve skupině.
Stěna sama o sobě a odrazové desky jsou jen zařízení pro zatraktivnění tréninkové jednotky, specializace výkonu a cyklu, důležitý je proces a forma tréninku, exekutivní výstup přípravy sportovce - brankáře- je rozvoj nejen motoricko fyzické připravenosti, ale hlavně osvojení si mentálních návyků, psychomotorické kognikace , mentálních vzorců , rozvoj synapsí - soustředěnost, koncentrace a pozornosti. 

V České Republice patříš mezi jediné trenery, které využívají odrazovou stěnu souhlasiš a, vnimaš to taky tak?

Pravdou je že kromě činnosti trenéra brankářů v našem klubu SFK Vrchovina hrající MSFL se dlouhodobě zabývám s kolegyní doc. PaedDr. Marií Blahutkovou,Ph.D na mezinárodní spolupráci v oblasti výzkumu pozornosti, kde nejen sbíráním videí časo sběrných dat z tréninkových jednotek a zápasů pracuji jako externí trenér na žádost ligových klubů u nás, ale i v zahraničí. Jak to všechno stíhám...smích, od září jsem začal studovat dálkově VOŠ profesních fotbalových studií v Praze, takže je to fičák....(smích).

 

WRX keeper Leos Skorpik - Events | Facebook

Externě spolupracuješ s ligovými týmy Sparty a Opavy či Trenčína, jak to všechno lze stíhat?

Díky tomu čím se zabývám, jsem se seznámil se spoustou výborných lidí z branže i mimo naší republiku. Spousta ligových teamu využívala a využívá naše tréninkové pomůcky pod značkou WRX keeper ACSparta,  SK Slavia..atd..Osobně jsem měl možnost trénovat Ondru Koláře ještě když chytal v Liberci, je to brankář s velkým potenciálem a Lukáš Maňák fc Blansko, ale těch kluků a holek z řad ligových brankářů, co jsi měli možnost vyzkoušet nástrahy a své dovednosti na WRX pod mým vedením bylo spousta a ještě bude. Výrazně do paměti se mi vryla dvojice brankářek AC Sparta Praha a reprezentace ČR Iva Pižlová a Alexandra Vaníčková. Z trenérů Peter Bartalský ACS, Roman Hodal AS Trenčín, Radek Černý,Michal Kosmál, Jirka Prokeš a samozřejmě i Tomáš Věneček. Je jich spousta, tak mě snad prominou.

Jak vypadá tvůj život bez fotbalu v době Covidu 19?

Fotbal v Covidu . Fotbal je neustálá činnost. U mě je to studium, výroba sportovních pomůcek, stříhání videí, tréninkové plány....vždyť to znáte. Neustále v poklusu. Přeji vám všem, aby jste tuto neklidnou dobu ustáli bez úhony a posílilo vás to do další činnosti, berme to jako výzvu  o překonání další překážky.

 

Zde si můžete prohlédnout video z brankářského kempu v Trenčíně pod vedením Leoše Škorpíka

https://www.youtube.com/watch?v=83tVBetofmQ&t=794s